Autoevaluarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor
Comunicat nr. 4
09 februarie 2023
Miercuri, 8 februarie, a avut loc activitatea de autoevaluare pentru anul 2022 a stării Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, organ al administrației publice centrale, aflat în coordonarea Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.
Activitatea s-a desfășurat în prezența locțiitorului șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, general de brigadă Valeriu ROȘU.
În acest cadru, au fost prezentate principalele programe și proiecte derulate de structură, precum: restaurarea, protejarea și construirea de monumente și cimitire de onoare ale militarilor români căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale în străinătate, respectiv proiectele derulate la necopolele de onoare românești din localitățile Lăpușna și Tomai, Republica Moldova.
De asemenea, au fost evidențiate ceremoniile oficiale de comemorare a ostașilor români înhumați în cimitirele de onoare din Primul Război Mondial din localitățile Łambinowice, Republica Polonă și Bolzano, Republica Italiană — așezăminte social-culturale amenajate, în anii anteriori, prin implicarea financiară a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Totodată, s-a trecut în revistă organizarea, în Capitală, a manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilei Eroilor, care se desfășoară potrivit tradiției creștine, de Înălțarea Domnului Iisus Hristos. În context, au fost menționate și proiectele cultural-educative desfășurate în țară, având drept scop perpetuarea, în rândul tinerei generații, a domeniului cultului eroilor.
Efortul structurii s-a concentrat și în anul 2022 pe actualizarea evidenței centralizate a mormintelor și a operelor comemorative de război din România, bază de date ce conține informații pentru 10.586 de obiective comemorative, dintre care 2.465 de morminte și 8.121 opere comemorative de război.