„Metamorfoza Icarilor” – o reverență în fața trecutului

1 Iulie 2021

Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Marius Bălu, a participat joi, 1 iulie, la evenimentul de lansare a lucrării „Metamorfoza Icarilor”, realizată de artistul Obie Platon pe calcanul Hotelului Mojo din Capitală.
            Organizat de Asociația „Alături de eroi”, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale și Asociația E.D.I.T. (Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului), evenimentul aduce în prim-plan pictura artistului contemporan dedicată ultimului pilot supraviețuitor al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul de aviație Ion Dobran, în vârstă de 102 ani, prezent la activitate. Alături i-au stat și alți invitați dintre care amintim pe atașatul militar al Statelor Unite ale Americii în București, colonel Keith A. Derbenwik, reprezentanți ai structurilor Ministerului Apărării Naționale, studenți militari și tineri piloți despre care știm că „cerul nu este o limită, ci este doar începutul!”
            Și cum cea mai frumoasă poveste rămâne istoria, opera artistului exprimă prin culori curajul, puterea și ambiția de a lupta pentru viața semenilor noștri și transmite mesajul de a duce cu dârzenie propriile noastre lupte. Astăzi, domnul general Dobran s-a întâlnit cu generația care îi duce povestea mai departe.
            „Sunt onorat să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră la acest eveniment. Calde mulțumiri artistului plastic Obie Platon, care a transformat duelul aerian din data de 6 iunie 1944 într-o poveste pentru generația tânără, care are nevoie de modele capabile să inspire un ideal. Îl invităm să ne rămână aproape, pentru că România numără astăzi mai puțin de 2.400 de veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, care pot deveni protagoniștii următoarelor opere plastice.
            Îi mulțumesc domnului general Ion Dobran pentru serviciul adus țării și-l asigurăm că fiecare dintre cei prezenți astăzi este onorat să fie în proximitatea unui erou care a văzut în România o cauză mai mare decât propria lui viață.
            Parteneriatul dintre Ministerul Apărării Naționale și Asociația „Alături de Eroi” demonstrează și cu acest prilej emoționant că eroii sunt ai noștri, ai tuturor românilor, și că doar împreună îi putem onora așa cum se cuvine.
            Astăzi, eroii aerului sunt onorați printr-un manifest Street Art, Obie Platon deschizând un drum nou și curajos în arta unui popor de a nu-și uita eroii.
            Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă smulgerea din uitare a zilei de 6 iunie 1944, când domnul general Ion Dobran a scris cea mai frumoasă poveste despre bărbăție, curaj și dragoste de România. Adică, sentimentele care ar trebui să ne anime pe fiecare dintre noi  și după ce ne despărțim de Metamorfoza Icarilor” – a declarat secretarul de stat remarcând capacitatea tinerei generații de a-și proiecta prin artă propria viziune despre respectul datorat celor care ne-au scris istoria cu litere de sânge.
            ***
            Obie Platon este un artist contemporan cunoscut în lumea Street Art și sub pseudonimul Allan Dalla, fiind probabil unul dintre cei mai neobosiți artiști vizuali și stradali din România, Europa și China. Este membru fondator al Asociației URBANART, organizație concentrată pe regenerarea prin artă a zonelor urbane subdezvoltate.