Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului

Veterani răniți în teatrele de operații, în vizită în Afganistan

 
15 Martie 2019
 
Doi militari ai Armatei României, veterani răniți în teatrele de operații, au efectuat, în cadrul delegației conduse de secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Mihai Dan Chirică, o vizită de câteva zile în teatrul de operații din Afganistan, în cadrul programului “Recuperarea memoriei”.
 
Pe parcursul celor câteva zile, plutonierul adjutant principal Vasile Zbîncă și plutonierul-major Marius Taifas au avut oportunitatea de a revedea locurile unde, cu ceva timp în urmă, au dat dovadă de curaj și tărie de caracter pe câmpul de luptă, au retrăit momentele înainte de a fi răniți, au socializat cu ceilalți camarazi de arme, au vizitat facilitățile medicale și recreative din bază și s-au bucurat de momente pe care considerau că nu le vor mai trăi niciodată.
 
Aflat la a treia ediție, programul “Recuperarea memoriei” este organizat de Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, prin Direcția calitatea vieții personalului, cu sprijinul Statului Major al Apărării.
 
În cele trei ediții desfășurate până în prezent, 16 militari răniți, veterani ai Armatei României, au efectuat deplasarea în teatrul de operații, pe bază de voluntariat, cu avizul structurilor de asistență psihologică.
 
Programul “Recuperarea memoriei” este implementat cu succes și în alte armate din NATO, dispunând de o bază științifică solidă în literatura de specialitate și în ghidurile de bune practici. Astfel de activități sunt prezentate ca o continuare și/sau încheiere a procesării și integrării informaționale a efectelor implicării persoanei într-un eveniment cu caracter traumatic, care pot conduce la ameliorarea sau remisia manifestărilor sau a simptomelor psihice legate de eveniment.
***
Pe 1 octombrie 2010, plutonierul adjutant principal Vasile Zbîncă se afla în teatrul de operații din Afganistan într-o misiune de patrulare, când vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, camaradul nostru a fost grav rănit la ambele picioare, fiind transportat de urgență la spital cu ajutorul unui elicopter de evacuare medicală, iar ulterior transferat la un spital din Germania. Cu toate eforturile medicilor, picioarele nu au mai putut fi salvate și au fost amputate de la genunchi, ulterior aplicându-se proteze. Dând dovadă de tărie morală, după o perioadă de recuperare deloc ușoară, militarul și-a revenit, lucrează, este alături de soția sa și de cei doi copii, cât și de colegii care-l susțin.

Pe 20 noiembrie 2009, plutonierul-major Marius Taifas se afla în teatrul de operații Afganistan, cu Elementul Național de Sprijin, când, în urma unui atac asupra bazei, o rachetă a lovit clădirea lângă care acesta se afla. În urma incidentului, subofițerul a fost grav rănit și după o operație de urgență la spitalul ROL 3 din Kandahar de reconstrucție a arterei femurale, doctorii au reușit să îi salveze piciorul și l-au transportat în Germania unde a suferit mai multe intervenții timp de două luni și jumătate. Dând dovadă de ambiție și determinare, după o perioadă de recuperare deloc ușoară, camaradul nostru și-a revenit și acum lucrează într-o structură unde se ocupă de colegii care participă la misiuni internaționale.
În prezent, Armata României are aproximativ 1000 de militari în misiuni internaționale, peste 750 dintre aceștia fiind la datorie în Afganistan. În ultimii 23 de ani, 29 de militari au căzut la datorie în teatrele de operații, peste 180 fiind răniți în aceste misiuni.