Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului

20 de ani de la înființarea Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului
02.03.2021


            Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat luni, 1 martie la ceremonia de atribuire a denumirii onorifice „General Gheorghe Manu” sălii de conferințe a Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din cadrul M.Ap.N., cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la înființarea structurii.
          Desfășurată în cadru restrâns și cu respectarea condițiilor impuse de pandemie, activitatea a debutat cu oficierea unui serviciu religios, moment urmat de alocuțiunea secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Marius Bălu, care a evidențiat aspecte marcante din evoluția departamentului.             
          „Sărbătorim astăzi 20 de ani de înființarea Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, 20 de ani de când schimbările de paradigmă rezultate din evoluția sistemului militar au impus, în dinamica lor, necesitatea unei astfel de structuri cu rol de sinteză și de interfață cu celelalte structuri ale Armatei, instituții publice și Parlamentul României.         
          Cu obiective concrete și o viziune conturată, parcursul departamentului a presupus profesionalism, maturitate a deciziilor și un consens în ceea ce privește stabilirea priorităților asumate. Cu un astfel de profil consolidat, vizibilitatea noastră s-a concretizat de-a lungul timpului în rezultate notabile și inițiative de reper, cu beneficii certe pentru întregul sistem militar.
          Astăzi trăim unul dintre acele momente care ne unesc și ne inspiră în același timp, în efortul nostru de a păstra, cinsti și cultiva valorile militare.
          În acest prag al maturității și responsabilității, vom dezveli o placă de marmură cu noua titulatură a sălii ce conferințe, ca o ancoră de stabilitate și încredere pentru anii ce vor veni.
          Datorită sferei de responsabilitate a departamentului, am ales pentru această sală numele unei personalități istorice - General Gheorghe Manu, care a rămas în memoria colectivă a neamului nostru prin rolul pe care l-a avut în reorganizarea armatei, prin integritatea admirată de către contemporani și printr-o personalitate politico-militară remarcabilă.
          Revenind la semnificația zilei de astăzi, aș vrea să punctez anumite aspecte. În acești 20 de ani de activitate, departamentul a trecut prin mai multe schimbări, care însă ne-au consolidat și ne-au pregătit să fim ceea ce reprezentăm astăzi - un punct de reper pentru activitatea Ministerului Apărării Naţionale. În plus, buna colaborare cu toate structurile ministerului și obţinerea unor rezultate de excepție în activităţi specifice au contribuit la construirea unui mediu propice și responsabil, specific departamentului. Toate problemele întâmpinate de-a lungul timpului și modul de gestionare a acestora nu au făcut decât să pună în valoare acele lecții pe care le-am transformat în domenii de competență.
          Ne aflăm în fața unei noi etape din evoluția structurii noastre, însă, am convingerea că, alături de dumneavoastră, indiferent de ceea ce ne propunem ca obiectiv, vom găsi direcţia potrivită şi resursele necesare îndeplinirii acestuia. Prin simbioza dintre implicare, responsabilitate și profesionalism, noi, ca structură, vom genera acea schemă necesară de garanții ce vor produce efectele așteptate. Dimensiunea în care ne desfășurăm activitatea presupune capabilități și aptitudini în concordanță cu provocările pe care aceasta le generează, iar eu, personal, vă asigur că, din acest punct de vedere, și nu numai, suntem pregătiți!”
          La finalul ceremoniei, în semn de apreciere pentru profesionalismul și devotamentul demonstrate în îndeplinirea misiunilor încredințate, parte a personalului departamentului a primit „Emblema de Onoare a Armatei României”.
 
***
          Gheorghe Manu s-a născut într-una dintre cele mai importante și renumite familii ale vremii, în ascendența căreia se regăsesc numele domnitorilor Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu.
          La 14 ani, se înscrie la Școala de cadeți din Potsdam, iar în perioada 1850-1853 studiază la Școala militară din Berlin, pe care o continuă cu Școala specială de artilerie. După întoarcerea în țară, pe baza cunoștințelor sale din domeniul militar, Gheorghe Manu este numit, în perioada 1866-1869, în funcția de comandant al primului regiment de artilerie din România.
          În 1874, devine primar al Bucureștiului, însă alege să meargă pe front, la scurt timp de la intrarea României în Războiul de Independență. Aflat la comanda Diviziei 4 Infanterie, are o contribuție decisivă în cucerirea Plevnei și Vidinului, iar ca o recunoaștere primește decorația „Virtutea militară”, în anul 1877, devenind astfel primul român decorat cu ordinul înființat de către Carol I.
          În 1906, Gheorghe Manu este înaintat la gradul de general de divizie, scriind pagini întregi în istoria militară, unde este cunoscut drept creatorul artileriei moderne românești. Pentru serviciile aduse ţării, a fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de comandor.
          A decedat la vârsta de 78 de ani, însă generalul Gheorghe Manu a rămas în memoria colectivă a neamului nostru prin rolul pe care l-a avut în reorganizarea armatei, prin integritatea admirată de către contemporani și printr-o personalitate politico-militară remarcabilă.