Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului

18 Iulie 2022, Reuniunea aniversară „Femeile, pacea și securitatea”
19.07.2022


Reuniunea aniversară „Femeile, pacea și securitatea”

           În data de 18 iulie, Ministerul Apărării Naționale, prin Biroul managementul problematicii de gen, structură aflată în subordinea nemijlocită a Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a organizat la Palatul Parlamentului, Camera Deputaților, Sala Drepturilor Omului, Reuniunea la nivel înalt cu prilejul împlinirii a doi ani de la adoptarea Strategiei naționale și a Planului național de acțiune „Femeile, pacea și securitatea”.
            La acest eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, UN Women, organizații non-guvernamentale, precum și reprezentanți ai tinerei generații de elevi, studenți și cursanți din cadrul școlilor și academiilor militare din România.
            Reuniunea la nivel înalt constituie un prilej optim pentru marcarea progresului realizat de România în implementarea Agendei Femeile, pace și securitatea, la doi ani de la adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 561 și, totodată, proiectarea unor noi măsuri eficiente și aplicabile în viitorul plan național de acțiune.     
             MApN reiterează, în acest mod, rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea păcii, menținerea păcii, răspunsul umanitar și reconstrucția postconflict, subliniind în acest fel importanța participării și implicării depline a femeilor în toate eforturile de asigurare și promovare a păcii și securității.       

*  *  *
             În data de 16 iulie 2020, Guvernul României a adoptat Hotărârea Guvernului nr. 561 pentru adoptarea Strategiei Naționale a Planului Național de Acțiune (PNA) privind implementarea Rezoluției 1.325 (2000) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite – Femeile, pacea și securitatea pentru perioada 2020-2023, instrument care stă la baza elaborării unei politici și direcții comune de implementare a Agendei Femeile, pace și securitatea, folosit de către instituțiile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din România, precum și de către alte instituții ale administrației centrale, cu responsabilități în domeniu.